Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Zimowa dieta, czyli jakie warzywa jeść zimą, a jakich unikać?

5 listopada 2020

Zima to szczególnie trudny czas dla naszego organizmu. Nie tylko musi się on zmagać z naprawdę niską temperaturą, lecz również z niedoborami słońca, witamin i składników mineralnych. Wszystko z powodu małej ilość obecnych na rynku świeżych warzyw i owoców, których siłą rzeczy je się mniej. Wiele osób stara się w tym czasie mimo wszystko jeść zdrowo, lecz jak się okazuje, nie zawsze to, co się jeść powinno. Jakie warzywa jeść zimą, a jakich powinno się unikać i dlaczego?

Jakich warzyw unikać w czasie zimy?

Powszechnie się uważa, że każde warzywo zimą to doskonały wybór, ponieważ dostarcza do organizmu potrzebne składniki mineralne oraz witaminy, w tym trudnym dla ciała czasie. Jak się jednak okazuje, nie zawsze tak jest. Jest wiele takich warzyw, których nie poleca się jeść, a często wręcz odradza. O jakich konkretnie warzywach mowa?
W czasie zimy dobrze jest unikać pomidorów, ponieważ są to warzywa, które rosną o tej porze roku w szklarniach, gdzie gleba jest nasączana licznymi szkodliwymi dla zdrowia nawozami. Podobnie jak i ogórki, które w czasie zimy są wręcz naładowane pestycydami. Warto także o tej porze roku unikać szpinaku, który także jest dość mocno podatny na zanieczyszczenia zawarte w glebie, w której rośnie.

Jakie warzywa jeść zimą?

Jak zatem widać, lista warzyw, których powinno się unikać, zawiera w sobie dość dobrze znane i powszechnie lubiane pozycje. Czy oznacza to, że warzywa o tej porze roku są tak niebezpieczne i w ogóle powinno się z nich zrezygnować? Nic podobnego, ponieważ jest również wiele i takich, których spożywanie jest po pierwsze bardzo bezpieczne, a po drugie bardzo zaleca. Do tych, które warto jeść, w czasie zimy zaliczyć można wszystkie warzywa korzeniowe. Mowa tu jest zatem o burakach, marchwi, selerze czy też pietruszce. Dodatkowo poleca się jedzenie warzyw cebulowych, czyli cebulę, por, oraz czosnek, a także warzywa kapustne i strączkowe, wśród których wymienić można fasole, groch, soczewice, ciecierzyce, a także kapustę białą, kapustę czerwoną oraz brukselkę. Na koniec warto pamiętać, że dobrym wyborem będą wszystkie warzywa kiszone, czyli kiszona kapusta i ogórki.

Podsumowanie

Zima to nie tylko niska temperatura i śnieg, lecz również spore zagadki, jeśli chodzi o żywienie. Jak jednak widać, lista warzyw, które w czasie zimy powinno się jeść, a których lepiej unikać, jest dość dobrze zaprezentowana i łatwa do zapamiętania, więc nikomu nie powinno sprawiać dużej trudności stosowanie się do tych wytycznych, które z pewnością pozytywnie wpłyną na stan zdrowia.

Redakcja zmarszczkowo.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?