Prawidłowe planowanie posiłków jest niezwykle ważne, bowiem pozwala ono zdrowo się odżywiać oraz w pełni kontrolować wydatki ponoszone na jedzenie. Z czynnością tą powinna umieć uporać się każda profesjonalna pani domu. Zatem jak planować posiłki, aby w lodówce nigdy nie brakowało żywności i jednocześnie by się ona nie niszczyła?
Planowanie posiłków a zakupy raz w tygodniu
Posiłki powinny być planowane raz w tygodniu i zawsze trzeba się do tego dobrze przygotować. W tym celu niezwykle ważne jest sporządzenie listy z zakupami, a następnie udanie się do marketu na całotygodniowe zakupy. Czynność tę warto zaplanować zawsze na czwartek, bowiem wówczas w sklepach nie ma zbyt dużego tłoku.
W celu zakupu dobrej wędliny oraz mięsa warto udać się do sprawdzonego sklepu mięsnego, a świeże warzywa i owoce nabyć na bazarze.
Przed zrobieniem zakupów warto dobrze przejrzeć swą podręczną książkę kucharską i na każdy dzień zaplanować poszczególne posiłki. W tym celu warto przy pomocy samoprzylepnych karteczek zaznaczyć wybrane przepisy na dany tydzień. Wówczas to można zyskać sporo czasu, bowiem w dniu przyrządzania wybranej potrawy nie będzie trzeba szukać przepisu.
Jak dobrze planować posiłki?
Planowanie posiłków wcale nie musi być nudne i może ono sprawić mnóstwo przyjemności. Aby tak było warto
w wybrany dzień w tygodniu wygospodarować godzinkę czasu, zrobić sobie ciepłą herbatkę i wówczas to rozpocząć planowanie posiłków na cały przyszły tydzień. W tym celu warto przygotować zeszyt, karteczki, ulubione książki kucharskie oraz zakładki z poszczególnymi stronami internetowymi.
Warto także sprawdzić w lodówce jakie znajdują się w niej produkty oraz jaki mają termin przydatności do spożycia. Resztki produktów oraz te z krótką datą należy wykorzystać zawsze w pierwszej kolejności.
Planując posiłki należy także przemyśleć czy nie zapowiedziały się jakieś goście i dla ilu osób trzeba będzie przygotowywać poszczególne potrawy.
Warto także wziąć pod uwagę rozkład zajęć w nadchodzącym tygodniu. Jeśli zapowiada się on intensywny i będziemy mieli mało czasu, to wówczas lepiej jest wybrać takie potrawy, których przygotowanie nie pochłania zbyt dużo czasu.
Po uwzględnieniu tych wszystkich niezwykle ważnych czynników należy zacząć przygotowywać listę z potrzebnymi zakupami.
Warto pamiętać o tym, aby posiłki planować zawsze raz w tygodniu. Jeśli czynność tę wykonamy poprawnie i zrobimy zakupy, to wówczas w ciągu tygodnia możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu oraz energii.